Bucketlist,  Persoonlijk

I haven’t been everywhere, but it’s on my list – Mijn bucketlist bestemmingen

Als echte reisgek heb ik natuurlijk een soort van bucketlist. Deze bestaat alleen in mijn hoofd, ik heb het nooit eerder opgeschreven. Dat was eigenlijk maar goed ook, want de lijst met bestemmingen die ik ooit nog eens wil bezoeken verandert ongeveer wekelijks.

Ik probeer ieder jaar wel iets van deze lijst te doen en ben vaak aan het bedenken waar onze volgende reis naartoe zal gaan. In de tijd dat ik mijn eigen reisbureau had volgde ik regelmatig leuke workshops over allerlei bestemmingen, daardoor ben ik me ook veel meer gaan verdiepen in de niet zo voor de hand liggende landen. De wereld is een prachtige plek en er valt nog zo ontzettend veel te ontdekken!

Mijn bucketlist is dus veel te lang om hier helemaal op te schrijven. Daarom zal ik een paar bestemmingen uitkiezen die echt hoog op mijn wensenlijstje staan.

Fins Lapland

Wie wil er nou niet door een sneeuwwit winterwonderland zoeven op een huskyslee? Nou ik wel! Ik wil heel graag het noorderlicht zien, slapen in een glazen iglo, glühwein drinken bij een kampvuur in de sneeuw en rendieren spotten. Misschien neem ik dan zelfs wel mijn ski’s mee voor een rondje over de piste. Dit lijkt mij echt één van de meest romantische reizen en iedereen die ooit de ‘all you need is love’ kerstspecial keek zal dit beamen.

Cuba

Cuba is een land dat alles heeft voor een geweldige vakantie. Prachtige natuur, aardige mensen, unieke cultuur en natuurlijk geweldige muziek. De meeste mensen doen in Cuba slecht een klein rondje, maar ik zou graag helemaal van de west- naar de oostkust rijden. Zelf rijden ja, want dat geeft je zoveel meer vrijheid en ik vind het rijden door een vreemd land altijd een leuk avontuur. De wegen in Cuba zijn niet supergoed en voor bepaalde routes zul je zelfs off-road moeten, maar het is veilig genoeg om te doen en de Cubanen zijn erg behulpzaam. Onderweg zou ik dan kiezen voor overnachtingen in Casa Particulares, een soort Bed & Breakfasts. Dit geeft je meteen veel meer contact met de lokale bevolking en je krijgt een goed beeld van hoe de Cubanen leven. Als ik er zo over schrijf dan zie ik mezelf al salsa dansen met een lekkere mojito in de hand.

Praag

Ik ga je nu iets heel schokkends vertellen. Ik ben nog nooit in Praag geweest. Deze gezellige stad staat echt al jaren op mijn lijstje, dus het wordt toch tijd dat ik er eens naartoe ga. Iedereen die hier geweest is zegt dat het een aanrader is vanwege de compactheid, geweldige sfeer en leuke restaurantjes en barretjes. Ik hield nooit zo van stedentrips, maar dankzij Marijn heb ik dit echt leren waarderen. Toch zal ik altijd eerder een strandvakantie of autorondreis boeken dan een stedentrip. Wist je dat Praag maar 850 km rijden is vanaf Utrecht? In mijn hoofd ligt het eigenlijk veel verder, maar nu ik erover nadenk moeten we Praag misschien maar eens bezoeken als we een leuke rondreis door Duitsland gaan doen.

Vietnam

Vietnam staat denk ik bij heel veel mensen op de bucketlist. Dit land heeft iets mysterieus. Het is wat onbekender dan bijvoorbeeld Thailand, maar het is minstens zo mooi. Het noorden wordt vaak overgeslagen, in de bergdorpjes van het binnenland komen nauwelijks toeristen. Wie het ‘echte’ Vietnam wil zien moet hier dus naartoe, de Vietnamezen zijn ontzettend vriendelijk en verwelkomen je graag in hun huis. Maar wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van het land mag ook het zuiden niet overslaan, waar nog veel herinneringen aan de oorlog te vinden zijn. Verder kun je in Vietnam (zoals eigenlijk in heel Azië) ontzettend lekker eten. Het is niet duur, altijd vers en hartstikke gezond.

Schotland

Dit land staat nog niet zo lang op mijn wensenlijst. Het leek me wel een leuke bestemming, maar niet bijzonder genoeg om op de lijst te komen. Daar moet ik toch op terug komen! Familie van mij is met een paar vrienden op een cabriotour door Schotland geweest. Vlak voordat Covid uitbrak stippelde ik de route voor ze uit, dus dat het mooi was dat wist ik wel. Maar toen ik de verhalen hoorde en hun foto’s zag was ik pas echt verkocht. Hier moet ik ook naartoe! Het lijkt me heerlijk om dit met een cabrio te kunnen rijden, dak open en genieten van de mooie natuur. Maar een camper is natuurlijk ook erg leuk om dit mee te doen. Dan worden je stuurmanskunsten alleen iets meer op de proef gesteld. Wat mij betreft is dit dus echt een onverwachte aanrader. En dat op een steenworp afstand van Nederland.

Belize

Nog zo’n pareltje dat minder bekend is. Belize ligt in Midden-Amerika en wordt vaak gecombineerd in een rondreis met Mexico en Guatemala. Het staat bekend om zijn hagelwitte, Caribische stranden en de levendige koraalriffen waarvan veel duikersharten sneller gaan kloppen. Wat weinig mensen weten is dat het een Engelstalig land is, dus je hoeft geen Spaans te spreken om hier uit de voeten te kunnen. Het is een heel veelzijdig land, met uitgestrekte oerwouden, berggebieden en watervallen, waardoor je er ook allerlei exotische diersoorten vindt. Voor de cultuurliefhebbers zijn er ook een aantal Maya tempels te bezoeken. Het mag dan één van de kleinste landen van Midden-Amerika zijn, er is voor ieder iets te doen.

Zoals je waarschijnlijk wel merkt kan ik nog uren doorpraten over deze bestemmingen en alle landen die eigenlijk nog missen op dit lijstje. Volgens mij raak ik mijn leven lang niet uitgereisd. Wat een heerlijk vooruitzicht.

Hebben jullie ook een bucketlist en welke mooie bestemmingen staan daar op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *