Kamperen,  Reizen met baby

Kamperen met je baby: droom of nachtmerrie?

Je kijkt op je telefoon: 06.11 uur staat er in het schermpje. Je bent net wakker geworden van je 8 maanden oude dochtertje die zo hard huilt dat het aan de andere kant van de camping waarschijnlijk ook te horen is. Je wrijft de slaap uit je ogen, klikt de zaklamp op je telefoon aan en klautert van je luchtbed af. Je ritst de binnentent open en stapt met je blote voet op een duploblokje. Een helse pijn trekt door je voet. “Au!” In het halfdonker ga je op zoek naar een flesje. Je kleine meisje begint nu nog 2 tonen harder te krijsen. Ergens tussen de afwas vind je nog een schoon flesje. Snel giet je wat water erin. Je telt mee tijdens het afstrijken van de 6 scheppen melkpoeder en bij de 4e schep stoot je de hele bus om. Het poeder dwarrelt door de hele tent…

Is kamperen met een baby ook jouw grootste nachtmerrie? Ik als fervent liefhebber van kampeervakanties probeerde het voor je uit: 3 weken kamperen in een tent aan de Costa Brava in Spanje, samen met mijn man en dochter van 8 maanden oud. Al mijn tips om je vakantie nét iets makkelijker en leuker te maken zal ik met je delen, evenals het antwoord op de vraag of ik het volgend jaar weer zou doen.

Voordat je lekker kan gaan genieten van je welverdiende kampeervakantie in de zon, zul je eerst nog een stuk moeten reizen met je baby. Je kan er natuurlijk voor kiezen om het jezelf makkelijk te maken en in Nederland te blijven, maar voor wat meer zonzekerheid moet je de auto volladen en minstens 8 uur rijden.

Op ons programma stond 1327 kilometer, best wel een eind met zo’n kleintje achterin. Wij hadden niet zoveel zin om dit met een overnachting onderweg in 2 dagen te rijden. Daarnaast leek het ons ook best een opgave voor ons meisje, 2 hele dagen in de auto zitten, met minstens iedere 3 uur een stop voor eten, drinken, schone luiers en spelen.

Dus besloten we het anders aan te pakken. Overdag pakten we de auto helemaal in, zodat deze al klaar stond voor vertrek. Om 19.00 uur ’s avonds brachten we onze dochter Faye naar bed en ongeveer een uur later gingen we zelf ook slapen. Midden in de nacht ging ons wekkertje, we trokken onze kleren aan, verhuisden Faye van haar ledikantje naar de maxi-cosi en reden een kwartier later om 02.30 uur de straat uit, op naar Spanje! Tegen de tijd dat er wat kreetjes van de achterbank kwamen voor een ochtendfles zaten wij al op 1/3e van de reis, terwijl ze lekker had geslapen. Een ander voordeel van een vertrek halverwege de nacht is dat er geen files of spits is, dus het eerste deel rijdt erg vlot door.

Naast het gebruikelijke inpaklijstje met tentharingen, een afwasteiltje en je toilettas, vraag je je waarschijnlijk af wat er nou écht onmisbaar is voor deze ‘baby-kampeer-trip’.

Vóór deze vakantie was ik helemaal #teamwandelwagen, dus die moest ook mee naar de camping. En dan niet één of andere handige, opvouwbare buggy. Nee, onze veel te grote en lompe Joolz Day kinderwagen moest bovenop de tent in de auto gepropt worden. Want die is zooo handig! Niet dus. We hebben hem amper gebruikt en sindsdien ben ik #teamdraagzak. Wij hebben de Ergobaby Omni 360 draagzak en hier hebben we uren mee rondgelopen. ’s Ochtends als we broodjes gingen halen, als we naar een dorpje gingen, als ze een dutje moest doen, als we naar het strand gingen. Voortaan laten we de wandelwagen thuis, dat scheelt ook weer een hoop ruimte in de auto.

Tenzij je (nog) borstvoeding geeft, zal je mini-mensje regelmatig een fles warme melk willen drinken, ook vroeg in de ochtend of midden in de nacht. Als je geen zin hebt in gesleep met grote potten poedermelk of gedoe met het afmeten van schepjes poeder in het holst van de nacht, dan is een Philley melkpoederbus een geweldige uitkomst. Hiermee heb je altijd in een handomdraai een flesje melk klaar, zonder geknoei. Poedermelk, luiers, vochtige doekjes en fruithapjes zijn overigens ook gewoon in de supermarkt in Spanje te verkrijgen, je hoeft dus geen grote voorraden in je auto te proppen.

Voor nog meer gemak hadden wij op de camping een grote koelkast en een magnetron gehuurd, wat ik iedereen met een baby aanraad. Je kan zo heel snel flesjes of avondeten voor je kleintje warm maken en water, fruit of overgebleven eten koel bewaren. Het kostte ons € 95,- voor 3 weken en de apparaten worden bij je tent afgeleverd en opgehaald.

Om onze vakantie dan nog iets makkelijker te maken hadden wij voor het eerst een kampeerplaats met privé sanitair gehuurd. Dit houdt in dat er een klein stenen gebouwtje op je plek staat, met daarin een wc, douche en wastafel en aan de buitenkant een grote gootsteen om in af te wassen. Dit klinkt vreselijk decadent, maar als kersverse ouders van een klein mensje dat voortaan je leven bepaalt mag je jezelf soms best een beetje verwennen. Want hoe makkelijk is het dat jij naar de wc kan, uitgebreid kan gaan douchen of de afwas kan doen, terwijl je baby lekker in de tent ernaast ligt te slapen. En de keren dat je onder de douche stond in het grote sanitair gebouw en je schone onderbroek, droge handdoek of shampoo vergeten was zijn nu ook verleden tijd.

Geen enkele baby wil overdag een dutje doen in een bloedhete tent. Die van ons wilde zelfs helemaal geen dutjes meer doen, want er was nog zoveel te ontdekken in haar nieuwe vakantie-wereldje. ’s Nachts sliep ze prima in de tent, dan was het lekker afgekoeld (neem een dikkere slaapzak mee, want het kan best fris zijn). Overdag was het soms een uitdaging. Wij hadden een Deryan babytent bij ons, wat ik iedereen kan aanraden. Dit is een klein opvouwbaar slaaptentje wat je in je tas overal mee naar toe kan nemen, je klapt het in 3 seconden uit, blaast het matrasje op en je baby kan overal slapen. Wij gebruikten dit ’s nachts in onze tent, overdag op het strand of gewoon buiten op onze staanplaats als het in de tent te heet was.

De sleutel naar een leuke, ontspannen kampeervakantie met je kleintje zit hem waarschijnlijk niet zo zeer in wat je allemaal wel of niet meeneemt, maar in de mindset die jij als ouder hebt tijdens de vakantie. Krijg je al rode vlekken in je nek als alles even niet helemaal loopt zoals je het gepland had? Of kan je ook ‘uit’ staan en denken dat het allemaal wel goed komt? Op vakantie moet je alles een beetje los laten. Als je baby niet precies om 19.00 uur in bed ligt, als ze een keer geen fruit wil eten, als ze een hapje zand proeft, of als ze geen middagdutje wil doen en daardoor de rest van de dag jengelig is. Het is vakantie. Als jij je erop instelt dat het niet allemaal zal gaan zoals thuis, dan gaan jullie waarschijnlijk een hele leuke vakantie tegemoet.

Met de nodige voorbereidingen en soms wat meer dingen ‘loslaten’ is onze vakantie een groot succes geworden. Ik durf zelfs te zeggen dat het één van de leukste vakanties ooit was!

Mocht je nou denken “zo’n kampeervakantie is écht wat voor mijn gezin”, oefen dan alleen nog even met het in 2 seconden met kind en al uit de auto springen. Als mijn man hier niet zo goed in was geweest, dan hadden we ergens halverwege Frankrijk onze reis moeten vervolgen in een naar zure papfles en geprakte banaan ruikende auto. En dat was een héél ander begin van onze vakantie geweest. Dus mijn laatste tip: leg een setje schone kleding (voor iedereen) binnen handbereik, voor het geval je kleintje last krijgt van wagenziekte. En oefen die snoekduik uit de auto!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *