Bucketlist,  Reistips,  Rondreizen,  Stedentrip

8 Tips voor een onvergetelijke tijd in Nairobi

Nairobi is de grootste stad en hoofdstad van Kenia, met meer dan 4 miljoen inwoners. Ga je op safari in Kenia, dan is er een grote kans dat je vliegtuig vanuit Nederland in deze enorme stad landt. Vrijwel alle mensen reizen de volgende ochtend meteen door, richting de Masai Mara of Lake Nakuru. Zonde! Ik ben misschien een heel klein beetje bevooroordeeld, aangezien ik zelf een tijdje hier gewoond heb. Maar geloof me, in Nairobi is genoeg te zien en beleven. Wat moet je zien/doen als je in Nairobi bent?

David Sheldrick Wildlife Trust

Dit olifantenweeshuis is één van de meest bijzondere plekken om te bezoeken in Nairobi. Daphne Sheldrick richtte in 1977 dit project op ter nagedachtenis aan haar overleden echtgenoot, een voormalige opzichter van het Tsavo East National Park. Er worden jonge olifantenweesjes opgevangen wiens moeders het slachtoffer zijn geworden van stropers. Ze hebben al 320 olifantjes gered.

Iedere dag om 11.00 uur kun je een uur lang luisteren naar de verzorgers die veel uitleg geven. Ondertussen verorberen de olifanten enorme flessen melk en spelen in de modder. Je kan zelfs een olifantje adopteren!

Maasai Markt

Op de Maasai markt worden allerlei leuke souvenirs verkocht, zoals Afrikaanse schilderijen, tekeningen, juwelen, kleding, tassen, houtsnijwerk en batik stoffen. De markt wordt op verschillende locaties gehouden, maar is bijvoorbeeld iedere vrijdag te vinden op het dak van de Village Market Mall. Tip: vergeet niet af te dingen, want de échte prijs is ongeveer de helft van wat ze vragen.

Giraffe Center

Het Giraffe Center is een opvangplek voor de bedreigde rothschildgiraf. Er verblijven momenteel 10 giraffen, die je kan voeren vanaf een hoog houten platform. Ze eten zo de brokjes uit je hand en zijn erg nieuwsgierig. Er is ook een leuk theehuis voor een verfrissend drankje en een 1,5 km lang wandelpad door de natuur, waar je allerlei vogelsoorten, eekhoorns, wilde zwijnen en dikdiks kunt spotten. Het pad komt uit op een prachtig uitkijkpunt over de Ngong Hills.

Karen Blixen Museum & Coffee Garden

Wie ‘Out Of Africa’ gezien of gelezen heeft weet wie Karen Blixen is. Deze Deense schrijfster woonde een groot deel van haar leven in Nairobi, waar ze in 1914 samen met haar man een koffieplantage opzette. Het huis met de prachtige tuin waar ze leefden is in oorspronkelijke staat gebleven en dient nu als museum. Ook als je het verhaal niet kent geeft een bezoekje een goed beeld van het ‘luxe’ leven van een blanke, geëmigreerde vrouw uit de jaren 1900. Drink een heerlijke kop koffie in de coffee garden en waan je even in het tijdperk van een eeuw geleden.

Kibera

Als je het leven in Nairobi echt wil leren kennen moet je een bezoek brengen aan Kibera. Kibera is de op één na grootste sloppenwijk van heel Afrika, een kwart van de bevolking van Nairobi woont hier. Ik raad je aan om altijd een gids te boeken hiervoor en nooit zelf de sloppenwijken in te gaan, want dat is niet veilig. Met een gids leer je bovendien veel meer over het leven in de sloppenwijk. Een bezoekje gaat je niet in de koude kleren zitten en is ronduit indrukwekkend te noemen.

Nairobi National Park

Je hoeft de stad helemaal niet uit om op safari te gaan, want dit Nationale Park ligt gewoon in Nairobi. Het is wel een vreemd gezicht: wilde dieren spotten met in de achtergrond de wolkenkrabbers van het central business district. Je vindt hier de bedreigde zwarte neushoorns, leeuwen, cheeta’s, hyena’s, buffalo’s, giraffen en meer dan 400 soorten vogels. Er zijn picknick plaatsen, kampeerplekken en wandelroutes in het park te vinden. Mocht je in de stad zijn voor zaken en geen tijd hebben voor een bezoek aan de Masai Mara, dan is ochtend in dit park een leuk alternatief.

Aero Club of East Africa

Het voelt als een leven geleden dat ik piloot was en in Kenia woonde om wat uurtjes te kunnen vliegen, in afwachting van een ‘echte’ carrière op een Boeing. Zo kwam het dat ik heel wat uurtjes doorbracht in de ACEA, de Aero Club of East Africa. Maar ook als jij niks met vliegen hebt is dit een fantastische plek om een middagje of nacht door te brengen. Je vindt hier namelijk niet alleen een prachtige tuin met zwembad, een ouderwetse houten bar en een gezellig restaurant, maar ook een paar hotelkamers. De service is top, het eten overheerlijk en door de sfeer voelt het alsof je jaren terug in de tijd gaat. Tip: vraag naar de Club Special (non-alcoholische dorstlesser).

The Hub Karen

Dit gezellige winkelcentrum is van alle gemakken voorzien. Je kunt hier heerlijk shoppen (ze hebben zelfs een Decathlon), je boodschappen doen in de Carrefour of met je kinderen naar één van de leuke evenementen die ze vaak organiseren. Heb je hierna trek gekregen? Dan kan je kiezen uit vele restaurants met gerechten van over de hele wereld. Er zit zeker iets van jouw smaak tussen. The Hub Karen is tot ’s avonds laat open: doordeweeks tot 23.00 uur en op vrijdag en zaterdag zelfs tot middernacht. Ook leuk voor een avondje uit dus!